İlk Sayıda

İlk Sayıda

J Turk Sleep Med 2014;1(1):0-0

Dr. Sinan Yetkin ve Dr. Hamdullah Aydin, “Bir Semptom ve Bir Hastalik Olarak Uykusuzluk”

derlemesinde psikiyatrik bir hastalik veya tibbi duruma eslik eden bir hastalik veya durum olarak degerlendirilen ikincil uykusuzluk ve basli basina bir hastalik olarak degerlendirilen birincil uykusuzlugu tanimliyor. Yazarlarin belirttigi gibi bu ayrimin bilinmesi etyopatogenezin anlasilmasi ve etkili tedavinin seçimi için önemli. Bu derlemenin uykusuzluk ve diger uyku bozukluklari ile ilgili, bundan sonra yayinlayacagimiz derlemeler için bir temel olusturdugunu söyleyebiliriz. Uyku sirasinda farkli sekillerde uygulanan uyaranlara olusan yanit degisiyor mu? Dokuz Eylül Üniversitesi Tip Fakültesi, Biyofizik Anabilim Dali bu konudaki çalismalari ve bilimsel katkilari ile biliniyor.


Dr. Gonca Inanç, Dr. Murat Özgören ve Dr. Adile Öniz, “Agrisiz Dokunsal Uyaranlar ve Uyku”

baslikli arastirma yazilarinda agrisiz dokunsal uyariyla gelisen elektrofizyolojik yanitin yüzeyel ve uykudaki karsilastirma sonuçlarini sunuyorlar. Uyku uyaniklik döneminin daha iyi anlasilmasini saglayacak bu tür temel arastirmalara ve tartismalara dergimizde yer vermeyi istiyoruz.


“Obstrüktif Uyku Apnesinde Apne ve Hipopne Içerigindeki Cinsiyet Farki” baslikli arastirma yazisinda Dr. Melike Yüceege, Dr. Hikmet Firat, Dr. Sadik Ardiç ve Dr. Ahmet U. Demir,

obstrüktif uyku apne sendromu tanisi almis erkek ve kadin hastalarda solunum bozukuklarinin dagilimini karsilastiriyor. Uykuda solunum bozuklugunda cinsiyetler arasindaki farkliliklarin morbidite ve mortalite üzerinde etkileri ile birlikte tartisilmasini umuyoruz. Akromegalik hastalarda Obstruktif uyku apne sendromu (OUAS) sik görülmekte, akromegaliye bagli gelisen anatomik degisikliklerin artmis OUAS sikligiyla iliskili oldugu düsünülmektedir.


“Tedavi Öncesi ve Sonrasi Dönemde Akromegalide Obstruktif Uyku Apne Sendromu” yazisinda Dr. Selda Korkmaz, Dr. Ilkay Çakir, Dr. Fahri Bayram, Dr. Züleyha Karaca, Dr. Sevda Ismailogullari ve Dr. Murat Aksu,

akromegali tanisi ile izlenen olgularda obstrüktif uyku apne sendromu sikligini ve akromegali tedavisinden sonraki degisimi inceliyorlar. Uyku bozukluklari ve endokrinolojik bozukluklar iliskisinin irdelendigi arastirmalari dergimize davet ediyoruz.


“Panik Bozuklugu Hastalarinda Uykuda Kalp Hizi Degiskenligi” baslikli arastirma yazisinda Dr. Sinan Yetkin, Dr. Aykut Erdamar, Dr. Mehmet Yokusoglu, Dr. Fuat Özgen ve Dr. Hamdullah Aydin,

otonomik degisiklikleri kalp hizi degiskenligi ile tanimlayarak, uykudaki degisiklikleri sunuyor. Uykudaki elektrofizyolojik degisikliklerin uyku bozukluklari disindaki diger hastalik ve durumlari açiklamada önemli oldugunu düsünüyor, arastiricilardan bu tür yazilari dergimizde bizlerle paylasmalarini istiyoruz. Uykuda solunum bozukluklarinin eslik eden kardiyovasküler, endokrinolojik hastaliklarla birlikte artmis morbidite ve mortalite ile iliskili oldugu biliniyor. Kimi zaman polisomnograif kaydinda tanik olunan solunum aresti fatal sonuçlanabiliyor.


“Obstrüktif Uyku Apne Sendromlu Bir Hastada Polisomnografi Tetkiki Esnasinda Solunum Arrestine Bagli Exitus” baslikli olgu sunularinda Dr. Gülçin Benbir, Dr. Mecbure Nalbantoglu ve Dr. Derya Karadeniz,

Endokrinoloji servisinde yatmakta iken gece uykusunda nefes durmalarinin gözlenmesi sebebiyle danisilan seker hastaligi, hipertansiyon, hipofiz mikroadenomu ve Cushing sendromu tanilari ile izlenen kirk yasindaki kadin hastayi sunuyorlar. Olguda polisomnografi sirasinda santral apne, bradikardi ve kardiyak arestle exitus gelismis. Yazarlarin da belirttigi gibi “hayati riskleri olan ancak etkin tedavisi (invaziv olmayan mekanik ventilasyon) ile tüm komplikasyonlari ortadan kaldirilabilen” obstrüktif uyku apne sendromunun bilinmesi ve arastirilmasi hayat kurtarici olabilmektedir. Uyku bozukluklarinin taninmasi ve tedavi edilmesi, koruyucu hekimlik açisindan da oldukça önemlidir.


Dr. Selda Korkmaz ve Dr. Murat Aksu, “Topiramate ile Ortaya Çikan Huzursuz Bacaklar Sendromu: Olgu Sunumu”nda

antiepileptik bir ajan olarak kullanilan Topiramate ile gelisen bir huzursuz bacaklar sendromu olgusunu sunuyor ve olasi mekanizmalari tartisiyorlar. Literatürde nadir bildirilen bu olgu ve benzer olgularin tartisilmasini umuyoruz.